Kaj je skupina za samopomoč?

Samopomoč je poizkus človeka, da se sam reši iz stiske v kateri se je znašel. Tako je skupina za samopomoč majhna skupina ljudi, ki si delijo isto izkušnjo in imajo skupen namen  rešiti problem oz. stisko. Pri tem ni pomembno, kdo si, kakšno imaš izobrazbo, katere vere si ipd. Člani skupine so med seboj enakovredni, njihova vloga pa temelji na poslušanju in podpori. Skupina za samopomoč nima strokovnjaka, zgolj koordinatorja pogovora, rešitev za problem pa lahko najde vsak član sam pri sebi, skozi izkušnje drugih in pogovor.

Zakaj se udeležiti skupine za samopomoč?

–          Dobimo spoznanje, da nismo sami
–          Porodi se ideja rešitve
–          Podpora in tolažba
–          Dobimo drugačen zorni kot na naš problem
–          Zgodbe ljudi, ki so se iz stiske že rešili nam vpliva upanje

Vsak človek se kdaj znajde v stiski in pogosto ga spremljajo občutki, da se kaj takega dogaja samo njemu in da je povsem sam na svetu. Skupina pa nam daje občutek, da nismo sami in da se veliko ljudi srečuje s podobnimi problemi. Člani skupine so tako vir tolažbe in podpore, ki so v stiski v kateri se znajdemo lahko ogromnega pomena. Skozi skupino spoznamo, da nismo sami, ter da obstajajo tudi drugačni zorni koti na problem, ki ga imamo. Morda naš problem sploh ni tako nerešljiv, kot se zdi na prvi pogled. Skozi pripovedovanja izkušenj, se nam lahko utrne rešitev, zgodbe ljudi, ki so naš problem pri sebi že rešili pa nam daje upanje, da obstaja luč na koncu tunela in da se za vsak problem najde rešitev, ter da v vsaki stiski obstaja izhod iz nje.

 

VIR: Mija Marija Klemenčič Rozman (2011) Tipologija in značilnosti skupin za samopomoč in podpornih skupin v Sloveniji. Doktorska disertacija.

Za informacije o spletnih in drugih skupinah za samopomoč na področju odnosov, nas kontaktirajte na: nevidno.lepilo@gmail.com