Kaj je nevidno lepilo?

Nevidno lepilo je prispodoba za odnos, ki nas drži skupaj in ga ne moremo zapustiti. V življenju smo nenehno vpleteno v odnose, take, ki si jih izberemo sami in tudi take, v katere ne stopamo prostovoljno ampak so nam določeni (npr. družina, sošolci in sošolke, sodelavci in sodelavke).

Dobri odnosi tako doma, v službi, kot tudi s prijatelji je osnova za dobro počutje in zadovoljstvo. Pogosto pa se pojavijo težave, znajdemo se v slepi ulici in ne znamo naprej. Konflikti so del življenja in sestavni del vsakršnega odnosa, pomembno pa je, da se z njimi soočamo in se učimo v njih prepoznat priložnost za rast.

Zgodi se, da smo s partnerjem v odnosu nesrečni, ali pa ni razloga zakaj bi partnerja zapustili, pa si to po tihem vseeno želimo. Pogosto pa partnerja resnično ljubimo, a si ne želimo, da bi bili ‘nanj prilepljeni’. Želimo si uresničiti svoje življenje in hoditi po svoji poti, ter v isti smeri kot partner. Ne pa hoditi po eni poti, brez možnosti delati lastne korake. Tako se znajdemo v situaciji, ko si ne znamo predstavljati, da bi morali biti sami, niti tega ne zmoremo. Takrat lahko rečemo, da smo z nevidnim lepilom prilepljeni na partnerja v odnosu. Ne glede na okoliščine nas lepilo drži skupaj, če pa želimo odnos zapustit pa se nam zdi, da nam bo to lepilo odtrgalo del nas in bomo ostali sami z veliko luknjo.

Nevidno lepilo nas drži skupaj tudi s prijatelji in sodelavci. Tudi to so odnosi pri katerih lahko naletimo na težave. In kot v vsakem odnosu lahko tudi tukaj poiščemo rešitve in razrešimo težave. Pogosto se je za najučinkovitejšo pot najtežje odločiti. Prelagamo pogovor in na različne načine poskušamo pokazati drugim, da smo nesrečni. Prvi korak, ki je najtežji, se vedno začne pri samemu sebi in Nevidno lepilo vam ponuja priložnost, da ta korak naredite.

Vizija Nevidnega-lepila je ustvariti spletni portal, na katerem bodo ljudje v stiski našli nekatere informacije in usmeritve, kako in kje za svoje težave najti rešitev. Portal je lahko tolažba in spodbuda ljudem v stiski, pokaže vam lahko, da s svojimi problemi niste sami. Prav tako pa preko skupin za samopomoč omogoča podporo pri reševanju težav in stisk.

Društvo Nevidno lepilo je nevladna, neprofitna organizacija, ki organizira različne delavnice, izobraževanja in predavanja, ki so namenjena prav vsem, ki vstopamo v odnose in bi si želeli vedeti več, da bi se lahko izognili nepotrebnim težavam. Poseben poudarek dajemo na preventivno delo in delo z mladimi, ki v partnerske odnose šele vstopajo.Za vsa vprašanja in informacije smo vam na voljo na: nevidno.lepilo@gmail.com

Zgodovina in delo društva